23 Eylül 2010 Perşembe

Yönetim Zaman Aşımına Oynuyor

Sayın Üyeler

Biliyorsunuz toplantıdan uzun bir zaman sonra yönetimden 16.08.2010 tarihli bir bildiri ve ekinde genel kurul tutanağı hepimize geldi.

Bu bildiride “Müteahhit ile olan davaların uzun yıllar alacağını sizlerde biliyorsunuz. Yeni yönetim olarak amacımız müteahhiti kurtarmak değil, Kooperatif binalarının çürümeye yüz tutmasını önleyip, nelerin eksik ve hatalı imalat olduğunun bilirkişilere sptanmasından sonra, müteahhit ile olan sözleşmeyi fesh edip, genel kurullarca alınacak kararlarla binalarımızın bitirilmesini istemekteyiz. Müteahhit ile sözleşmeden doğan alacakarımızın tahsili ile ilgili davalar devam edecektir. Amaç müteahhidi kurtarmak değil, kooperatifimizi kurtarmaktır. Aksi halde binaların bitirilmesi çok uzun zaman alcaktır.” demektedir.

Sayın Üyeler.
Bu yukarıdaki ifadeler maalesef doğru değildir.  Bu binalar iskan alamayacak durumdadır. Bu konuda aldatılmaya devam edilmektesiniz. Çünkü bu binalar imar mevzuatına aykırı yapılmıştır. Binalar yapılırken kiriş ve kolonlar proje ölçülerine göre yapılmamıştır. Bu bilirkişi raporlarında ispat edilecek ve nihayetinde bu binalar bir imar kanunu değişikliği oluncaya kadar ne yapılırsa yapılsın iskan ruhsatı alamayacaktır. Maalesef Osman’ın başkanlığındaki yönetim ile Av. Ali Saim Yapıcı sizlere ve bizlere bu kötülüğü yapmışlardır. Şimdi  alınacak bilirkişi raporlarıyla bu binaların işe yaramadığı ve iskan raporu alamayacağı tespit edilecektir. Aslında bu daha önceki Ali saim’in girdiği duruşmalarda tespit edilebilirdi. Fakat Ali Saim Yapıcı Bilirkişi rapor isteklerinde inşaatların ayıplı olduğu konusunda talepte bulunmadı.

Sayın üyeler
Bana toplantılarda hakkımızı aradığım için kızıyorsunuz. Ancak söylediklerimin sizlerin de haklarını koruduğum konusunda hiç düşünmüyorsunuz. 2003 yılından bu yana toplantılara özellikle Osman’ı kurtarmak için gelip gidiyorsunuz. Bu 7 senede siz ne kazandınız.  Ortada bir şey var o da evlerinizin 7 yıldır bitmediği. Bitse bile resmen kullanılamaz olduğu. Yani iskan izni alamayacağınız. Belki içinde oturabilirsiniz. Ama kaçak olarak. Bunu düzeltmek için mutlaka kanun değişikliği gerekecek. Yani AF kanunu çıkmalı.

Sayın Üyeler
7 seneden bu yana elde etmediğiniz ve etmeyeceğiniz yararlar için aylık aidatlar ödediniz. Son toplantıda, sizlere ödediğinizin gelecek aylar için alacak yazılmasını, bundan sonra da ödemeyenlerin adidat ödemelerini önermiştim. Sizlere şunu bu güne kadar söylememiştim. Yönetim bu binalara iskan alma sırası geldiğinde ne yapacaktı? Bir TUS sorumlusuna raporu imzalatacak Belediyeye de öneli miktarda bağış yapmak durumunda kalacaktık. Konut başına 5-10 bin TL bağış ceplerimizden çıkacaktı. O da belki. TCK nuna göre imar planına aykırı yapılan binalara ruhsat, su, elektrik ve telefon hizmetlerini verenlere cezalar var. Ve ayrıca bu binaları yapanlara ve yaptıranlara cezalar var. Cezadan kurtulmanın tek yolu binaları yıkıp yeniden yapmak.

Sayın Üyeler
Şu anda binalarımızın inşaat ruhsatının süresi de bitmiş vaziyette. İnşaat ruhsatımız olmadığı için inşaat alanı da mühürlü. Mühür kaldırılmadan inşaata başlamamızda imkansız. Önce inşaat ruhsatını yenilememiz lazım. Bu yenileme işlemi neden yapılmamış acaba. Çünkü Belediyeye ruhsat harcı ve bağış yapmamız gerekiyor. Bunun içinde üyelerden para istenmesi gerekecek. Fakat istenecek paraların tümü çözüm getirmeyecek.

Şimdi bütün bunları lütfen yöneticilerinize sorun.
1-     Para toplayarak, diyelim ki  ayda 500 TL para toplayarak bu evleri imar planına uygun hale getirebilecekler mi?
2-     İnşaat ruhsatını yenilemek için belediye kaç lira istiyor?
3-     İnşaat ruhsatını alsalar bile, İskan ruhsatını alabilecekler mi?
4-     Yıkılıp yeniden yapılmayan İnşaatlar projedeki ölçülerine nasıl getirilecek?
5-     Belediyeye arıtma tesisi projesi verilmiş mi?
6-     Arıtma tesisini kaç liraya yaptırabiliriz?
7-     Diyelim ki paraları topladık çevre düzenlemesini yaptık, Binaların ayıplarını kapattık, iskan ruhsatını alacağımızı yönetim garanti edebiliyor mu?

Arkadaşlar “Müteahhit ile olan davaların uzun yıllar alacağını sizlerde biliyorsunuz.” Sözü doğru değil. Bu dava çok kısa zamanda bitirilebilir. Müteahhit ayıplı iş yapmıştır. Ve bu binaların yeniden yapılması gerekmektedir. Bu nedenle müteahhitten çok kısa zamanda kurtulmak mümkündür. Bunu herkes yakınındaki bir avukata bir sohbet şeklinde sorsa gerekli cevabı alır. Müteahhit taahhüdünü gerektiği gibi yerine getirmemiştir. Dolayısıyla hiçbir şey haketmemiştir. Bu dava uzun yıllar sürmez.

Bütün bu sorunları Osman Nuri Aktaş ve Ali Saim Yapıcı yaratmışlardır. Sizin haklarınızı gasbetmişlerdir. Artık bunları görün ve hesabını sorun.  Bu işi para vererek halletmemiz mümkün görülmemektedir.

Ayrıca bir çok üyeye söz verdikleri halde tapuları da devretmediler. Bunlar üyelere 7 yıldır ne verdiler. Zarardan başka.

Sayın üyeler
Gördüğünüz gibi içinde bulunduğumuz durumdan dolayı yönetim kurulu ne yepacağını bilememekte ve işin içinden nasıl çıkılacağı konusunda üyelere karşı açık olamamaktadır. Gerçek inşaatların onarılmayacak kadar kötü olduğudur. Osman Nuri Aktaş ve Ali Saim Yapıcı’nın biz üyelere verdiği zararı nasıl onaracağız dersiniz.

Yönetim işin çözümsüzlüğünü görüp acele etmemektedir. Mahkemelerin uzun yıllar alacağını söylemesi de bundandır.
Asıl amaç suç işleyen yöneticilerin zaman aşımından dava edilemeyecek hale gelinceye kadar zamanın geçirilmesidir. Dava zaman aşımı sağlandıktan sonra çözümsüzlük açıklanacaktır.
Ama artık yapılacak bir şey kalmamış olacak ve suçlular ceza almaktan kurtulacaklardır. Yaptıkları ve haketmeden aldıkları da yanlarına kar olarak kalacaktır.

Ve yeni yönetimler ve deneticiler görevlerini yapmadıkları için suçlu duruma kalacaklardır. Fakat onlar için zaman aşımı yeni başlamış olacaktır.

Ne yapılması gerektiği konusunda önerisi olan  mehmetkadrikorkmaz@ hotmail.com  adresine mail atabilir. Hoşçakalın. Umarın hakkınızı aramak için bir çabanız olur



                                                                                    Mehmet Kadri Korkmaz