5 Ocak 2015 Pazartesi

Olağanüstü Toplantı ve Kararlar

Gümüşlük Burçin Konut Yapı Kooperatifinin Değerli Üyeleri
Öncelikle Yeni Yılınızı kutlar, yılı mutluluklarla geçirmenizi dilerim.

Yönetim 21 Aralık 2014 tarihinde Olağanüstü toplantı yaptı. 
Bu toplantı gündemi sizlere gönderilmişti. Bildiğiniz gibi müteahhitle olan sözleşme ve verilen tapuların geri alınması davasında ISLAH talebinde bulunarak sözleşmenin feshinden vazgeçilmesini ve sözleşmenin devamını sağlamakla müteahhit  adına bir başka müteahhide işin tamamlatılmasının amaçlandığı söylenmişti.

Bizler (azınlık üyeler) buna itiraz ettik. Artık müteahhitten kurtulmaya çok az bir zaman kalmışken böyle bir talepte bulunmak “müteahhitten kurtulmayalım” demek anlamına geleceğini anlattık. Ama yönetimden Erol bey bu konuda ısrar edince bu toplantı yapıldı.

Toplantıda yönetim istediğini tam olarak elde edememiş. Ama uzun tartışmalardan sonra, fesih talebinin şimdi olduğu gibi geriye dönük değil de ileriye dönük feshi için ıslah dilekçesi verilmesinde karar alınmış. Bizim yine gerçekleri söylemekten başka bir etkinliğimiz olmadığı toplantıda müteahhit adına işi başkasına yaptırma maddesi görüşmeden kaldırılmış. 

Değerli arkadaşlar bu kararı alanlar kimler: Biliyorsunuz yöneticiler ve deneticiler,  3 kişi Erol (Oğlu, kızı, kendisi), 2 kişi Fikret (eşi ve kendisi), 2 kişi Vecihi (eşi ve kendisi), 2 kişi Burhan (akrabası ve kendisi), 1 kişi A.Saim Yapıcı, 2 kişi Osman(ablası ve kendisi) bir kişi de Göksev  olmak üzere toplam 13 oyla kabul edilmiş.

Sayın üyeler şimdi bu karar bizim lehimize mi? Yoksa aleyhimize mi? Uygulanabilir mi?

Önce "Geriye Etkili Fesih" nedir? "İleriye Etkili Fesih" nedir? Bunlara bakalım.

Size Hakim ve Savcılara verilen seminer notlarından bir alıntıyla iletiyorum: “Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri kural olarak ani edimli sözleşmelerden olduğundan geriye etkili olarak feshedilir. Kural olarak geriye etkili fesihle sözleşme tasfiyesi parasal olarak; ileriye etkili fesihte ise sözleşmenin tasfiyesi tapu ile yapılır. Mahkemece inşaatın gerçekleşme oranı tespit edilir. Söz konusu oran % 90'ın altında ise ve teslim süresi geçmekle yüklenici temerrüdü gerçekleşmişse hakim taraflar arasındaki sözleşmeyi sanki sözleşme hiç yapılmamış gibi, geriye etkili olarak fesheder. Bu durumda tarafların durumu sözleşme öncesindeki hale döner. Arsa sahibi arsa payı devri yapılmışsa bunu geri alacağı gibi yüklenici de yaptığı imalat yasal ve arsa sahibinin işine yarayacak durumda bir inşaat ise yaptığı işin bedelini isteyebilir. Geriye etkili fesihte yalnızca menfi zarar istenebilir, Gecikme tazminatı veya cezai şart istenemez.

İleriye etkili fesih; inşaatın % 90 ve üzerinde tamamlanmış olması yüklenicinin süresi içerisinde inşaatı bitirememesi nedeniyle temerrüdü gerçekleşmişse söz konusu olur. İnşaat belirtilen oranda bitirilmiş yasal ise hakim bilirkişiden rapor almak suretiyle inşaatın seviyesine göre yüklenicinin hak ettiği bölüm sayısını ve bu bölümlerin hangileri olduğunu
tespit eder ve sözleşmeyi ileriye etkili olarak fesheder.”

Sayın üyeler yukarıdaki izahattan da anlayacağınız gibi, ileriye dönük fesihte bu yönetim diyor ki! “Biz verdiğimiz arsaları ya da bedellerini müteahhitten geri almayalım”. Neden? “Çünkü o da bize inşaat yaptı inşaat %51 seviyesinde görünüyor. Dolayısıyla biz de ona para ödemek durumunda kalacağız”. Böyle korkutuyorlar üyeleri. Bunlar yanlış, doğru değil, ve altında hala çıkar hesapları olduğu kanaatini taşıyorum.

Neden doğru değil? Çünkü; İnşaatlar %51 seviyesinde değil, % 0 seviyesinde. İnşalar eksik malzemeyle yapılmış. Beton miktarı eksik ve kalitesiz. Demir donanımı eksik ve deprem yönetmeliğine aykırı. Projesine göre yapılmamış, her konut projesinden 5 metrekare büyük. Bunları ortaya koymuyor bu yöneticiler. Dava açıldığından bu güne “İnşaatların yıkılması gerekir, çünkü imar mevzuatına aykırı” demediler. Neden demediler ve hala neden demiyorlar?

Sayın üyeler,  bu yöneticiler sizleri aldatmaya devam ediyorlar. Aralığın 21 ne olağanüstü toplantı ayarlıyorlar. Kimse toplantıya gelmesin diye. Kimse de gelmedi zaten. Yukarıdaki yönetim ve denetim taifesinden başka Hüma Kaplan 2 kişi ve biz 3 kişi vekaletlerle birlikte toplam 18 kişi gelmiş oluyor toplantıya.

Bizim müteahhide ödemek durumunda olduğumuz hiçbir bedel yok.  Bunu bilin. Ayrıca verdiğimiz tapuları da geri almak durumundayız. Şayet alamazsak bunun suçu OSMAN - VECİHİ - FİKRET üçlüsünün suçu olacak. Çünkü arsalar üzerine ipotek koymadan devreden onlar. Bu konuda açılmış sorumluluk davası var. Devam ediyor.

Arkadaşlar. Müteahhidin dava süresince bu inşaatları yapma veya başkasına yaptırma şansı vardı ve bu şansı halen devam ediyor. Ama yapmıyor adam. Çünkü İnşaatları yıkıp yeniden yapması lazım. Bunu yapmak istemiyor. Alacağı arsaları zaten satmış ve parasını yemiş. Bizim inşaatları bitirse de eline bir şey kalmayacak. Dolayısıyla dava ne kadar uzarsa o kadar lehine zamanaşımı işliyor. Özellikle ceza davasında 2016 yılında ceza zamanaşımı doluyor. Ancak bize olan borçları ve devremülk alanları dolandırma suçundan ceza davası zamanaşımı süreci hala işlemekte.  Bizim yöneticiler de zamanın geçmesine yardım ediyorlar.

Değerli Arkadaşlar. 
Bu yazının ekine toplantıda okuduğumuz yazıyı da ekliyorum. 


S.S. Gümüşlük Burçin Konut Yapı Kooperatifi
21.12.2014 Tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı
Divan Başkanlığına

Sayın Divan Başkanı vekilim Nihan Korkmaz vasıtasıyla katıldığım toplantıda mesajımı aracılığınızla değerli üyelere duyurmak istiyorum.
Sayın Üyeler
Yapılmakta olan bu toplantıda; Kooperatifimizin Bodrum 3.Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmekte     olan 2006/160 E davasının son aşamasında, sonuca yaklaşmış olduğumuz davada düşmüş yönetimin ISLAH talebiyle kooperatifi yeniden sıkıntılara sokma kararı alındığı görülmektedir.
Bu karar Kooperatif üyelerinin yararına değildir. Çünkü yüklenici Şatıroğlu Limited Şirketi bu güne kadar kooperatife yaptıkları inşaatlarda bizleri aldatmak amacında oldukları bilirkişi raporlarıyla ispatlanmıştır. İnşaatların hepsi ayıplı ve yıkılması gereken binalardır. Yöneticiler de bunu bildikleri halde mahkemede   bu yönde bir beyanda bulunmadıklarından dava sekiz yıldan bu yana bilinçli şekilde  sürdürülmektedir. Davada sona gelinmiştir. Dava lehimize bitmek üzeredir. Ancak artık uzatma imkanı kalmadığından ISLAH talebiyle dava uzatılmak istenmektedir. Bu karar yararımıza değildir.

Bu güne kadar iyi niyetli olmayan yöneticiler yüzünden 11 senemiz boş yere kayboldu. Bu yöneticilerin iyi niyetli olmadıkları da toplantıyı 15 gün sonra yapmamalarından anlaşılıyor. Bu toplantı 15 gün sonra yapılsa olağan toplantı olacaktı. Yeni yılda tekrar toplantı yapmak durumunda kalmayacaktık.
2003 yılından bu yana göreve gelen bu yönetimlerin kötü niyetli olduklarını, 2004 yılı toplantısı kararlarının tamamen, 2006, 2007, 2008, 2010 yılı kararlarının kısmen, 2011 yılı kararlarının tamamen iptal edilmesiyle ispat edilmiştir. Evimi kötü yaptırdıkları için fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak kaydıyla 12.000.- TL, şahsıma ve aileme iftira artıkları için 15.000.-TL tazminat ödemeye mahkum olmuşlardır. Her üyenin inşaatları bozuk yaptıran, yapılmasına göz yuman yöneticilerden 18.350.- TL tazminat hakları doğmuştur.

Yine aynı yöneticiler SSK borcunu ödemeden yükleniciye tapuları devretmişler, SSK borcunu da kooperatife ödetmek yolunu seçmişlerdir. Ayrıca tapuları devrederken kooperatif lehine ipotek almaları gerekirken bunu da yapmadıklarından tapuları da geri alma imkânımızı ortadan kaldırmışlardır.
Şimdi Islah dilekçesiyle evvelden beri müteahhitle sözleşmiş oldukları şekilde sözlerini devam ettirmeye çalışmaktadırlar.
Ayrıca, yönetimden mahkeme kararıyla düşmüş yöneticilerin olağanüstü toplantı yapma yetkileri ve hakları yoktur. Ancak yeni bir yönetim ve denetim kurulu oluşturmak için olağan toplantı düzenleme yetkileri vardı.
Yaptıkları bu toplantıda alınacak kararlar hükümsüz (Butlan) olacaktır. Toplantı sürecinde alınacak kararların tümü için şimdiden şerh koyuyorum.


Mehmet Kadri Korkmaz


GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI

S.S. GÜMÜŞLÜK BURÇİN KONUT YAPI KOOPERATİFİNİN 2014 hesap yılı Olağanüstü genel kurul toplantısı yapılmak üzere 21/12/2014 tarihinde saat: 12:00’da Cumhuriyet Cad. No: 177 Otel Gulet - BODRUM adresinde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Temsilcisi Osman DURAL gözetiminde toplanıldı ve toplantının saat I 2:30 da başlatılmasına çağrıyı yapan organca (yönetim kurulu) karar verildi.
a)      Genel kurul toplantısı ile ilgili duyurunun .../..../2014 tarihli ……………….…gezetesinde toplantı yer ve gündemi gösterilerek yapıldığı, ortaklara gündemi içeren davet mektuplarının; 19/11/2014 tarihinde 48 ortağa İzmir Basmane PTT şubesinden taahhütlü olarak gönderildiği. ... ortağa da  ../../2014 tarihinde İmza karşılığı tebliğ edildiği;
b)  Yönetim kurulunca, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 26. maddesindeki niteliklere ve Ortaklar Kayıt Defterindeki kayıtlara uygunluğu onaylanarak hazırlanan ve ortakların imzasına sunulan Ortaklar listesinde kayıtlı. 48 (Kırksekiz) ortaktan. 11 (Onbir) ortağın asaleten ve 8 (Sekiz) ortağın vekaleten katılımı  ile toplam 19 (Ondokuz) ortağın toplantıda hazır bulunduğu, böylece toplantının açılması için gerekli çoğunluğun mevcut olduğu anlaşılmıştır.
Toplantıya katılan Bakanlık Temsilcisince genel kurula hitaben bilgi verildi.
Toplantı saat: I2:30’da Kooperatif Başkanı Fikret ..HAYTABAY tarafından açıldı.
Kullanılan vekaletnameler ana sözleşmeye uygun hazırlanmış olup, hazirun listesi yönetim kurulu nezaretinde imzalattırıldığından kimlik kontrolü yapılmamıştır.
1-    Açılış ve Yoklama vapıldı. Divan heyetinin seçimine geçildi. Yapılan sözlü teklif ile divan Başkanlığına Ali Saim YAPICI, katip üyeliğe de 'Osman Nuri AKTAŞ aday gösterildiler. Yapılan açık oylama sonucunda 3 Red oyuna karşılık 16 kabul oyu ile oy çokluğu ile seçildiler. Divan başkanı tarafından gündem okundu. Ortaklar tarafından gündem 3 red oyuna karşılık 16 kabul oyu ile oy çokluğu ile kabul edildi. Divan heyetine genel kurul evraklarını imzalama yetkisi oy birliği ile verildi.
2-    Bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
3-Yüklenici Şatıroğlu şirketine karşı açılmış olan ve Bodrum 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2006/160 esas sayılı dava dosyasında görülen akdin feshi, tazminat ve tapu iptali davasında sözleşmenin geriye yönelik olarak iptali istenmiş olduğundan mahkemenin aynen geriye yönelik feshi olarak devam edilip edilemeyeceği, ileriye yönelik fesih olarak davanın ıslah edilmesi veyahut, sözleşmenin aynen devamı ile temerrüde düşen yüklenicinin fesh edilmesinin karara bağlanmasının görüşülmesine geçildi. Kooperatif avukatı bu konuda genel kurula bilgi verdi. Söz alan yönetim kurulu üyesi Erol Güneri kooperatifin lehine olan şıkkın sözleşmenin devamı şekli ile müspet zararların tazminidir dedi. Bu arada söz alan Nihan KORKMAZ, kendisi ve vekili Mehmet Kadri Korkmaz adına konuşarak, davanın sözleşmenin feshi olarak devam etmesi ve menfi zararlarımızın talep edilmesi, müteahhide verilen arsa paylarının geriye alınması kooperatifin yararınadır. Dedi. Yapılan görüşmeler sonunda Bodrum 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2006/160 sayılı dosyasında görülen davada, akdin feshinin geriye dönük feshinin veya ileriye dönük fesih olarak devam edip etmeyeceği oylandı, geriye dönük olarak feshi 6 oy ileriye dönük olarak feshi 13 oy aldı. Buna göre sözleşmenin ileriye dönük feshi oy çokluğu ile kabul edildi. Bu konuda devam eden davanın akdin ileriye dönük feshi için gereğini yapması için Yönelim kuruluna 3 red oyuna karşılık 15 kabul oyu ile oy çokluğu ile yetki verildi.
4-Nam'a İfa talep edilerek inşaatların tamamlatılmasının karara bağlanmasının görüşülmesine geçildi. Gündemin 3. Maddesinde sözleşmenin ileriye dönük olarak feshi kabul edildiğinden Nam'a ifa maddesinin görüşülmesi oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonunda 3 red oyuna karşılık 15 kabul oyu ile görüşülmemesine oy çokluğu ile karar verildi.
5-Dilek ve Temennilerde söz alan Hüma KAPLAN borcu olan üyelerden tahsilatların yapılmasını istedi. Osman Nuri AKTAŞ inşaatlarımızı bugüne kadar yapılmamasından oluşan zararın müteahhitle yapılan sözleşmenin noterden onaylanmadığından uğradığımız zararların tespitinin yapılmasını istedi. Fikret HAYTABAY  söz alarak SGK'na olan borcu yapılandırdık. Yapılandırma sonucunda 116.706.68 TL asıl taksit farkı 16.624.65 TL. olduğundan bu ödemelerin yapılabilmesi ve taksitlendirmenin bozulmaması için üyelerden ödemelerini çok kısa zamanda yapmaları gerekmektedir dedi.
6-   Gündemde görüşülecek başka madde kalmadığından, alınan kararlara bir itiraz olup olmadığı divan başkanı taralından genel kurula soruldu. Nihan KORMAZ, kendi adına asaleten Mehmet Kadri KORKMAZ adına vekaleten Gökhan Korkmaz, Ayşe Semra KORKMAZ adına vekaleten toplantıda alınan tüm kararlara şerh koyduklarını belirterek ıslah konusu kooperatifin lehine bir karar değildir. Buna karşıyız dediler. Erol GÜNERİ 3. Maddede ki ileriye doğru etkili fesih kararında sözleşmenin iptal edilmemiş aynen devam ediyor olduğu bilinmektedir. Yani bu sonuçta sözleşme halen devam etmektedir. Ayrıca 4. Maddede belirtilen Nam' İfa hususunun görüşülmemesi kararı gündem gereğince ve Yasaya uygun değildir, zira yukarıda belirttiğim üzere genel kurulda alınan ileriye doğru etkin fesih kararı ile görüşülmemesi kararı alınan Nam a İfa kararı ilintilidir sözleşmenin aynen devamı Nam İfa hususunu gerektirir diyerek bu maddelere şerh koyduğunu belirtti. Bu maddeye şerh kovduğunu belirti. Toplantı divan başkam tarafından 16:00 de kapatıldı. 21 4 2.2014 BODRUM

Divan Üyeleri                                Bakanlık Temsilcisi
Divan Başkanı         Katip Üye,
Ali Saim Yapıcı    Osman Nuri AKTAŞ        Osman Dural