13 Ocak 2012 Cuma

SEKİZ SENENİN ZARARLARI

Sayın Üye

2003 haziranından bu yana yöneticilerin üyeleri aldattığını her toplantıda söylüyorum. Söylemeye de devam edeceğim.
2003 toplantısında yönetime gelenler müteahhit firmanın inşaatlarımızı yapamayacağını biliyorlardı.
Nitekim müteahhit firma taahhüdünü yerine getiremedi. Taahhüdünü yerine getiremediği gibi yapmış olduğu inşaatları da ayıplı yaptı. Ayıplı bıraktı.
Bu ayıplardan en büyüğü de binaların kiriş ve kolonların projedeki ölçülerinden eksik yapılmış olmasıydı.

Binalarımızın kiriş ve kolonlarının projedeki ölçüleri aşağıdaki gibidir.

Kolon Sayısı
Ölçüleri (cm)
Yapılan
2 adet
25 * 115
20*30
2 adet
25 *   75
20*30
15 adet
25 *   40
20*30

Bir binanın her katında 19 adet kolon ve bu kolonları birbirine bağlayan kirişler bulunmaktadır.
Müteahhit firma, yukarıda ölçüleri yazılı kiriş ve kolonların tümünü 20 cm* 30 cm ebatlarında yapmıştır. Yani kiriş ve kolonların beton kalınlıklarından en az % 40 oranında eksik yapmıştır. Bu deprem yönetmeliğine aykırıdır. Müteahhit firma evlerimizin kiriş ve kolonlarının malzemesinden %40 oranında çalmıştır.
Bu malzemeden çalınma işine yönetim bilerek ve isteyerek izin vermiştir. Yani müteahhit firmayla menfaat birliği yapmıştır. Bu işbirliği Bodrum 1.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen 2005/350 Esas davada ispatlanmıştır.

SAYIN ÜYE

Size ihbarda bulunuyorum. Eviniz deprem yönetmeliğine aykırı yapılmıştır. Evinizin diğer eksiklik ve ayıplarından başka kiriş ve kolonları ölçülerinden en az %40 eksik yapılmıştır. Bu eksik ve ayıplı imalata 2003 ten bu yana yönetimlerde bulunan Osman Nuri Aktaş, Vecihi Olut, Fikret Haytabay, Ali Saim Yapıcı ve Burhanettin Türel göz yummuşlardır. İmar kanununa aykırı yapılmış binaları kabul edemezsiniz. Etseniz de kullanamazsınız.

Bu duruma sebep olan yöneticiler için şikayet hakkınızı kullanmadan ve tazminat talebiniz olmadan evlerinizi  almanız demek bundan sonra doğacak tüm zararlara katlanmaya razı olmanız anlamına gelecek.  Bu durumu bu mektubu aldığınız günden itibaren öğrenmiş oluyorsunuz.  Bu günden başlayarak yöneticiler hakkında şikayet etme ve tazminat isteme hakkınız başlamıştır. Bu hakkınız zaman aşımına tabiidir. Yukarıda adlarını yazdığım yöneticiler hakkında şikayette bulunmadığınız ve zararınızı istemediğiniz taktirde bu zararlara katlanmak durumunda kalacaksınız.

İmar kanununa aykırı yapılmış binalar için  iskan ruhsatı almak mümkün değil. Bütün bu binaları yıkıp yeniden yapmak ya da güçlendirme yapmak gerekmektedir. Bütün bunlardan Belediyenin haberi vardır ve  inşaatı mühürlemiştir. Yeniden inşaat ruhsatı almak için binaların güçlendirilmesi projesi istemektedir. Bu da bizim için fazladan harcanacak para demektir.

Şimdiki yönetim de sizleri oyalıyor. İnşaatların bu şekilde iskan ruhsatı alabileceği imajı yaratmaya çalışıyor. Konut başına üyelerden 15 bin TL toplanırsa inşaatları bitiririz haberleri yayılıyor. Oysa bu tamamen aldatmaca.  Yönetim kurulu başkanı müteahhide yaptıklarına göz yuman eski yöneticilerden olduğu için yine müteahhit için bir şikayette ve ya eylemde bulunulmuyor. Üyeler aldatılmaya devam ediliyor. Yani Yönetim eski yönetimlerin suçunu saklıyor.

            Sayın Üye
            Yöneticilerin kooperatife verdiği zararlar nedeniyle haklarında azınlık üyeler tarafından sorumluluk davası açılmıştır.
Kooperatifin zararı yaklaşık 1.200.000.-TL civarındadır.
Bu para evlerin yeniden yapılması içindir.
Bir de 8 seneden bu yana evin kullanılamamsı nedeniyle uğranılan zarar ile her üyenin uğradığı zarar toplamı 55.100.-TL yi bulmaktadır. Yönetimler Müteahhit firma hakkında şikayet açısından, yani inşaatların ayıplı yapıldığını bu yüzden zarar gördüğümüz konusunda bir talepte bulunmamışlardır. Bu konuda son genel kurulda ikazlarıma rağmen bir girişimde bulunulmamıştır. Bu yöneticilerin müteahhit firmayla menfaat birliği içinde olduklarının karinesidir. Davayı kazansak bile müteahhitten alacaklarımızı tahsil edip edemeyeceğimiz meçhuldür. Verdiğimiz tapular üzerine de ipotek konmamıştır.  Bu yönetimlerin büyük ihmalidir.

HER ÜYE 55 bin TL zarardadır. Geçen seneler cabası.

Yeni yılın herkese iyi şeyler getirmesini diliyorum.







DENETİM KURULU ÜYESİNDEN AŞAĞIDA YAZILI KONULARDA BİLGİ İSTEDİK.

Sayın Necmettin Altundağ
S.S.Gümüşlük Burçin Konut Yapı Kooperatifi
Denetim Kurulu Üyesi

            Bildiğiniz gibi 19 Haziran 2011 tarihinde Kooperatifimizin 2010 yılı çalışmalarıyla ilgili genel kurul toplantısı yapıldı ve sizin denetici olmanıza azınlık olarak destek verdik. Bu desteğimizin nedeni kooperatifte 2003 yılından  bu yana yönetici ve denetici olanların hep aynı kişiler olmalarına gücümüzün yettiğince bir karşı çıkıştı.
            Bu karşı çıkışımızdan yani sizin denetim kurulu üyesi olmanızdan tüm üyelerimize farklı bakış açısıyla bir fayda temin edilir umududur.
            Kooperatifimiz 2003- 2009 yıllarında Osman Nuri Aktaş, Fikret Haytabay, Vecihi Olut, Ali Saim Yapıcı, Burhanettin Türel tarafından yönetilmiştir.  Bu kişilerin bir kısmı yönetimde iken bir kısmı da denetim görevindeydiler. Daha sonra yöneticiler denetici, deneticiler yönetici oldular. 2009 yılında yönetime iki yeni isim girdi. Ancak yönetimde bir değişiklik olmadı.
           
Sayın Denetici
            Bildiğiniz gibi İnşaatlarımız, (kat karşılığı sözleşmesi ile) Seyit Doğan’ın yetklisi ve sahibi olduğu Şatıroğlu İnşaat Şirketince yapılmaktadır. Şatıroğlu şirketi bu güne kadar taahhütlerinin hiç birini yerine getirememiştir. Buna rağmen yönetim kooperatifi bu durumdan kurtarmak için yeterli çabayı göstermemiş, aksine inşaatların böyle yapılmasına prim vermiştir.  İnşaatların bozuk, projelerine ve deprem yönetmeliğine aykırı yapılmasına göz yummuştur. Üyeleri aldatmış ve müteahhide haksız yere tapu devredilmesi için kanunsuz karar çıkartırmış ve tapu devirleri yapmıştır.
Ekte, inşaatlarımızın kiriş ve kolonlarının ölçülerinden ne kadar eksik yapıldığını anlatan resimler göreceksiniz. Bu resimlerin anlattığı müteahhit firmanın betondan %40 çaldığı anlamına gelmektedir. Buna Yönetimde bulunan Osman Nuri Aktaş, Vecihi Olut ve Fikret Haytabay bilerek ve isteyerek razı olmuşlardır. İnşaatlarımızın ayıplı yapılmasına göz yummuşlar ve bu inşaatlar karşılığında müteahhide kalacak arsanın yarısının tapusunu müteahhide devretmişlerdir.  Bu duruma göz yumanlardan bir kısmı da bir dönem yöneticilik yapan kooperatif eski vekili avukat Ali Saim Yapıcı ve Burhanettin Türel’dir.
           
Sayın Denetici
            Sizden talebimiz inşaatlarımızın ayıplı, kiriş ve kolonlarının ölçülerinden eksik yapılıp yapılmadığı konusunda tespitte bulunmanız ve bu konuda hukuken gereğini yapmanızdır.
Yöneticilerin yaptığı suçtur, görevi ihmaldir. Edimin ifasına fesat karıştırmaktır.
            Yöneticiler işe yaramaz bu inşaatlar karşısında kooperatif arsasından yaklaşık 10.000 metrekare arsa tapusunu müteahhide devretmişlerdir.

Kooperatifi bilerek zarara sokmuşlar, müteahhide menfaat temin etmişlerdir. Müteahhit İnşaatlarımızı yaparken %40 daha az beton parası ödemiştir.
Beton kalitesi bozuk yıkılması gereken bir binayı da yıktırmamışlardır.

Sayın denetici
            Yöneticilerin kooperatife verdikleri bu zararlardan dolayı haklarında tazmin davası açılmıştır. Diğer adı sorumluluk davası olan bu davayı deneticinin takip etmesi ve üyelerin haklarını araması kanun gereğidir. Size bu konuda göndermiş olduğumuz ihtarnameye bir cevap vermediniz.  Duruşmanın  09.12.2011 günü olduğunu yazmıştım. Bu güne kadar tarafımıza bir cevap vermediniz.

Yeni duruşma tarihini tekrar yazıyorum. 22.02.2012 saat 11:20 sizden daha önce talep ettiğimiz 39.013.75 TL mahkemeye tarafımızdan yatırılmıştır. Denetici olarak sizi duruşmaya bekliyoruz.



Sayın Denetici
Yapılacak ilk genel kurulda vereceğiniz denetim kurulu raporunda:
1-     Evlerimizin ayıplı yapılıp yapılmadığı, kiriş ve kolonlarının proje ölçülerine göre yapılıp yapılmadığı konusunda, üyelere bilgi veriniz.
2-     Bu konuda denetici olarak Belediyeden yazı alarak bizi inandırınız.
3-     Binaların kiriş ve kolonları ölçülerinden eksik ise, iskan ruhsatı almamız için ne yapmamız gerekiyor.
4-     Bu ayıplara kimlerin neden sebep  olduğunu  üyelere anlatınız.
5-     Neden bu ayıplara müsaade etmişler bunu bizlere anlatınız.
6-     Mahkemede bu kiriş ve kolonların eksik yapıldığı konusunda yargılanırken nasıl berat etmişler.
7-     Belediye Fen Memuru Hayrettin Demir’in raporu mu, yoksa Bilirkişi Ekrem Kılıç’ın raporu mu doğru? Öğreniniz ve biz üyelere açıklayınız.
8-     Bu kiriş ve kolonların ölçülerine uygun yapılmadığını bildikleri halde, gerçeğe aykırı bilirkişi raporuna doğrudur deyip müteahhidi kurtarmışlar mı? Neden kurtarmışlar?
9-     Siz de bu evleri nasıl kurtaracağımızı ve içinde ne zaman oturacağımızı üyelere anlatınız.
10- Kooperatif yöneticileri evlerimizin ayıplı yaptıklarını gördükleri halde müteahhide tapu devretmek için üyeleri aldatmışlar mı, aldatmamışlar mı?
11- 29.06.2004 tarihinde yapılan toplantıda DENETİM KURULU RAPORU binaların ayıplı olduğunu söylediği halde, bile bile müteahhide tapu devretmişler mi?
12- Sonra Kura çekimini bahane ederek 2005 de tekrar, binaların ayıplı olduğunu bile bile üyeleri aldatıp tapu devri kararı çıkarmışlar mı? Bu toplantıda binaların kiriş ve kolonlarının ölçülerinden eksik yapıldığını üyelere söylemişler mi?
13- 8 yıl önceden bu yana üyelerden neden para istememişler?  Şimdi icra kanalıyla paraları almak istiyorlarmış. Kendi avukatlarına para kazandırmak için mi? Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre para isteseler üyeler avukat ücreti ödemeyecekler di? Kooperatifte zarara uğramayacaktı.
14- Kaç kişi icraya verilmiş? Kaç lira icra masrafı yapılmış? Kooperatif bu konuda avukata kaç lira ödeyecek? Üyelere verilen zarar kaç lira?
15- Arsaların satışı konusunda nasıl bir gelişme oldu? Mahkeme bitmeden arsaları satabilecek miyiz? Yoksa bu konuda aldatıldık mı?

Sizden kooperatifin deneticisi olarak yukarıdaki sorulara açıklık getirmenizi bekliyoruz.
Saygılarımızla

Azınlık üyeler

Mehmet Kadri Korkmaz,                    Ayşe Semra Korkmaz,             Nihan Korkmaz,

Ali Yılmaz                    Zübeyde Yılmaz